Táborunk története

A gólyatábor két Pannonhalmi Bencés gimnazista ötlete nyomán jött létre. A gimnázium utolsó évében feltettek magukban három kérdést: Mi lesz velünk ha egyetemre fogunk járni? Vajon lesz ott keresztény közösség? Miért csak az egyetemi gólyatáborban tudom megismerni a szaktársaimat, akik nem mindig ugyanazokat az értékeket tartják fontosnak? Mertek kérdezni és mertek nagyot álmodni! Ötleteiket barátaikkal megosztva elhatározták, hogy létrehoznak egy keresztény gólyatábort. Nem sokkal rá a Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség segítségével 2008-ban megszerveződött az első Országos Keresztény Gólyatábor. Ennyi idő elteltével a kérdések még mindig aktuálisak és még mindig nagyon sokan keresik rájuk a választ. Táborunk résztvevőinek létszáma a kezdetekben még csak 30-40 fővel indult, míg a 2015-ös táborunkban már 70 fő érkezett a tábor helyszínére.

A szervezők

Táborunkba nagyon sok egyetemről érkeznek szervezők. Főként Budapestről, és az ország más nagyvárosaiban lévő egyetemekről érkeznek segítők. A felsőbb éves hallgatók az egyetemi élet tapasztalataiból merítve tudják, hogy milyen tanácsokkal, segítségekkel lássák el az első éves hallgatókat. A gólyatábor fejlődésének, színvonalának folyamatos növekedésének eredménye, hogy egyre több fiatal jelentkezik segítőnek, akik annak idején résztvevőként érkeztek.

A gólyatábor főbb céljai

Az alapító tagok három alapvető célt fogalmaztak meg a tábor szervezésére. Szervezőként máig megtartottuk ezeket a célokat, amelyek alapjául szolgálhatnak egy keresztény fiatal vallásos életének az egyetemi/főiskolai évek alatt.

MEGSZÓLÍTÁS – A tábor egyfajta alternatívát nyújtana az általános egyetemi/főiskolai gólyatáborokkal szemben. A HEGY alatt olyan életre szóló tábori élményeket szeretnénk nyújtani a fiataloknak, amelyek személyes megszólításnak köszönhetően évek múltán is szép emlékeket idéznek bennük.

KÖZÖSSÉG – A gólyatábornak köszönhetően a fiatalok az utolsó gimnáziumi nyarukon a kereszténységükben is meg tudják élni az egyetemre való felkészülést. Kiváló alkalom új ismerettségek megkötésére, új barátságok születésére, amelyek végigkísérik a diákokat egyetemi/főiskolai tanulmányaik során. Vidékről érkezett gólyáknak szeretnénk megmutatni, hogy nincsenek egyedül a nagyvárosban sem, és ott is megtalálhatók a fiatalok a keresztény közösségekben.

LEHETŐSÉG – Fontosnak tartjuk tudatosítani, hogy rengeteg a hívő fiatal, és hogy a vallásosság nem elavult dolog. Célunk, hogy minél több egyetemre és karra úgy menjenek az újonnan felvett hallgatók, hogy tudják, nincsenek egyedül a város forgatagában sem, hiszen az Egyház a nagybetűs életben is ott van körülöttük. A tabor során igyekszünk megadni azt a segítséget, hogy a fiatalok észrevegyék az őket körülvevő lehetőségeket, és rámutatni arra, hogy a hétköznapokban is létezik alternatíva az értékes, tudatos, keresztény élet megélésére.

Programok

Minden évben igyekszünk olyan programot összeállítani a résztvevők számára, ami a korral együtt halad, amire a felméréseink és tapasztalataink alapján igényük van. Az elmúlt években ez sok tekintetben változott. Egyre színesebb és egyre nagyobb választékú programpontokból áll össze, az előadásoktól kezdve, a lelki program át egészen a szabadidős programokig. A közösen eltöltött 5 napot minél színesebb eseményekkel igyekszünk feltölteni. Minden évben vannak nagynevű meghívott előadóink, akik aktív keresztény életet élnek a mindennapokban. Példának okáért jelen volt már nálunk: Süveges Gergő műsorvezető, Hegedűs Endre Kossuth- díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége Hegedűs Katica, Klein Dávid hegymászó, Hajnal Géza hidrogeológus és a BME docense. Egyházi személyek közül Fábry Kornél atya, Székely János püspökatya, Várszegi Asztrik püspökatya és még sokan mások. Mindig nagy hangsúlyt fektetünk a felszabadult időtöltésre, amit kirándulással, sporttal, városi vetélkedővel töltünk el. A kiscsoportos beszélgetéseken túl esti programjaink is egymás megismerését szolgálják, mint például borkóstoló, tábortűzi program és a hagyományosan minden alkalommal megrendezésre kerülő gólyatábori bál. Erre készülve fix programpontunk a tánctanítás, hogy a bálon már mindenki a tánctudást elsajátítva szabadon tudjon részt venni a programon. Táborunkból a lelkiség sem maradhat ki. A korábbi időkben az Imperfectum Együttes zeneszolgálata segített minket Isten felé. Az elmúlt két évben nagyobb hangsúlyt helyeztünk a vezetett imával való zenés elcsendesülésre, lelki töltetű előadások megszervezésével.

Akik mögöttünk állnak

Kapcsolatrendszerünk középpontjában Esztergom város áll, ahol kiemelten sok támogatást kapunk a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumtól, a Szent Adalbert Központtól és a helyi Padlizsán étteremtől. Hosszú idő óta jelentős támogatóink közé tartozik a Palota Kft., a Sváb Pékség, a Morrison’s, a Háló kapcsolatok és a Rétki tej. Segítségükért nagyon hálásak vagyunk! Támogatásuk nélkül nehezen tudnánk megvalósítani terveinket és nélkülük nem jönne létre a tábor évről évre. A tábor fővédnöke: Dr. Pákozdi István pápai káplán, érseki tanácsos

Szervező közösségek

  • Budapesti Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség
  • Műegyetemi Katolikus Közösség
  • Csücsop
  • Szent Imre közösség
  • Fúzió közösség
Telefon: Mergl Marina (+36 20) 347 5315
Telefon: Szabó Csaba (+36 30) 368 1387
Email cím: golyatabor.egylelk@gmail.com